Moon Knight (Лунный Рыцарь)

Moon Knight (Лунный Рыцарь)

Справжнє ім’я: Марк Спектор

Прізвиська:

Місячний Лицар, Джейк Локлі, Стівен Грант, Йітзак Топол, Кулак Хоншу, Півмісячний Хрестоносець, Місячний Легіонер, Носій мантії Хоншу

Поточне прізвисько: Місячний Лицар

Особистість: Загальновідома

Всесвіт: Земля-616

Стать: Чоловіча

Позиція: Добро

Зріст: 189 м (6’2″ фути)

Вага: 102 кг (225 фунтів)

Колір очей: Темно коричневий

Колір Волосся: Коричневий

Родичі:

Тіньовий Лицар (Рендалл Спектор) (брат, мертвий), Еліас (батько, мертвий), мати (мертва)

Належність до груп:

Секретні Месники, раніше ЦРУ, корпус морської піхоти США, команда Рауля Бушмена, Месники Західного Узбережжя, Захисники

Друзі:

Френчі, Людина-Павук, Шибайголова, Капітан Америка

Вороги:

Бушмен, Тіньовий Лицар, Морфей, Чорний Привид, Сет

Місце народження: Чикаго, штат Іллінойс

Громадянство: США

Сімейний стан: Неодружений

“Я – Місячний Лицар, носій мантії Хоншу. Хоншу – вершитель правосуддя. Я – помста…”

– Місячний Лицар

Початок

Марк Спектор (Marc Spector) народився в сім’ї рабина, який втік до США з Чехословаччини під час голокосту. Мати Марка померла незабаром після його народження, і він залишився під опікою свого батька Еліаса (Elias). Дитинство Спектра молодшого було дуже неспокійним. У Марка часто виникали серйозні конфлікти з батьком з приводу його поглядів на життя. Еліас ніколи не відповідав на насильство насильством, оскільки вважав себе вищим за це. Не розділивши поглядів свого батька, Спектор молодший став боксером-важковаговиком. Одного разу Марк мав битися з грізним суперником у рамках боксерського турніру, але замість нього на ринг вийшов Еліас. Рабин просив сина одуматися і припинити бій. Розлютившись, Спектор молодший вдарив Еліаса і втік. Наступного ранку брат Марка, Рендалл Спектор (Randall Spector), запропонував йому записатися в корпус морської піхоти. Спектор молодший погодився. Більше свого батька Марк ніколи не бачив.

Через деякий час Спектор слідом за своїм братом став агентом ЦРУ. На новій роботі він зустрів і потоваришував із Вільямом Кроссом (William Cross) і Амосом Ларднером (Amos Lardner). Усе йшло добре, поки дівчина Марка Ліза (Lisa) не з’ясувала, що Рендалл займається нелегальним продажем зброї ворогам США. Вона збиралася все розповісти ЦРУ. Тоді Рендалл убив Лізу сокирою для оброблення м’яса. Дізнавшись про це, Марк вступив у сутичку з братом, під час якої останній був підірваний гранатою. Через деякий час Спектор і Ларндер брали участь у секретній операції ЦРУ під назвою “Кобра”, метою якої було повністю підпорядкувати свідомість агентів. Під час одного із завдань Марк, сам того не розуміючи, зрадив Амоса. Зрештою Спектор пішов із ЦРУ і став найманцем. Новим партнером Марка став Жан-Поль “Френчі” Дюшан (Jean-Paul “Frenchie” DuChamp). Разом вони виконали чимало завдань, одне з яких відбувалося в Південній Америці, де Спектор убив президента Боскуеверде (Bosqueverde) Ріккардо Домінгеса (Ricardo Dominguez). Новим правителем став Родріго Рапоса (Rodrigo Raposa), який пообіцяв Марку, що встановить у країні демократію. Однак, прийшовши до влади, президент став диктатором і почав розстрілювати всіх незгодних громадян. Уже тоді Спектор став сумніватися в правильності зробленого ним вибору.

 

Народження Місячного Лицаря

Через деякий час Марк і Френчі стали працювати на терориста Рауля Бушмана (Raoul Bushman), який вирізнявся надмірною жорстокістю. Одного разу Спектор, Френчі та Бушман прибули в місто Селіма, щоб знайти могилу єгипетського фараона. Бажаючи будь-що-будь роздобути скарби, Рауль влаштував справжню бійню в місті. Бушман убив безліч мирних жителів, включно з археологом Пітером Алроном (Peter Alraune). Тоді Марк зрозумів, що зробив величезну помилку, погодившись працювати на Рауля. Спектор відвів дочку Алрона Марлен (Marlene) і Френчі до могили фараона і повернувся до Бушмана, щоб раз і назавжди покінчити з ним. Вступивши в сутичку з Раулем, Марк був переможений і втік. Будучи важко пораненим Спектор насилу дістався до Марлен. Бачачи, як помирає Марк, Алрон і Френчі віднесли його до статуї Бога Місяця – Гоншу (Khonshu). Через кілька хвилин Спектор помер. У цей момент дух Марка зіткнувся з Гоншу. Бог Місяця обіцяв врятувати Спектора і дати йому нові сили. Натомість Гоншу вимагав, щоб Марк поклявся вершити правосуддя від його імені. Спектор погодився. Після цього Марк воскрес і вирушив до Бушмана, попередньо знявши плащ зі статуї. Зіткнувшись із Раулем, Спектор без зусиль здолав його слуг, проте сам вбивця встиг втекти. Після відродження Марк забув про договір з Гоншу. Спектор вважав, що його видіння були просто галюцинацією, а надлюдську силу йому дає статуя Бога Місяця.

Тоді Марк вирішив покінчити з кар’єрою найманця і боротися зі злочинністю. Разом із Марлен, Френчі та статуєю Гоншу він повернувся до Нью-Йорка. У США між Алрон і Спектором зав’язалися романтичні стосунки. Гроші, які Марк отримав, працюючи найманцем, він весь цей час відкладав. Тому до моменту повернення в Нью-Йорк Спектор володів величезними заощадженнями. Використовуючи ці гроші, він спроектував спеціальний костюм і взяв собі нове ім’я – Місячний Лицар. Щоб отримувати інформацію про злочинців, Марк створив собі 2 нових образи: образ Стівена Гранта (Steven Grant) – мільйонера-фінансиста, і Джейка Локлі (Jake Lockley) – звичайного водія таксі. Спектор також обзавівся інформаторами в особі безпритульного Бертранда Кровлі (Bertrand Crawley) і власника кафе Гени Ландерс (Gena Landers). Таким чином, вдень Спектор отримував інформацію про злочинців, як у вищих колах суспільства, так і на вулиці, а вночі одягав костюм Місячного Лицаря і полював на цих порушників закону. Згодом це “потрійне життя” розхитало психіку Марка, і він почав страждати на шизофренію.

 

Поява нічного героя

На початку своєї кар’єри супергероя Спектор працював на групу аристократів під назвою Комітет (The Committee). Вони попросили Марка зловити перевертня Джека Расселла (Jack Russell). Зрештою Спектор зумів здолати лиходія багато в чому завдяки срібним браслетам. Однак коли Марк доставив Джека до своїх наймачів, він зрозумів, що група аристократів хотіла використати Расселла в корисливих цілях. Тоді Місячний Лицар звільнив перевертня, і разом вони перемогли Комітет. Потім Спектор зіткнувся з Лордом-Завойовником (Conquer-Lord). Злочинець вигадав хитромудрий план, метою якого було вбити мера міста, проте був переможений. Через деякий час Марк вступив до групи Захисники (Defenders), у складі якої він бився проти Зодіаку (Zodiac). Місячний Лицар об’єднувався з Людиною-Павуком (Spider-Man), щоб протистояти лиходієві на ім’я Великий М (Big M) і Циклону (Cyclone). Спектор також врятував Істоту (The Thing) від свого колишнього напарника Вільяма Кросса, який став злочинцем Кроссфайером (Crossfire). Через деякий час Марк зіткнувся з Розбійником (Hatchet-Man), який був ніким іншим, як його братом, що вижив, – Рендаллом. Спектор також здолав терориста Лупінара (Lupinar). Варто сказати, що в боротьбі зі злочинцями, Спектор виявляв надмірну жорстокість. У переважній більшості випадків Марк вбивав лиходіїв і вирізав на їхньому тілі знак півмісяця, тим самим приносячи їх у жертву Хоншу.

Згодом слава Місячного Лицаря облетіла весь Нью-Йорк, і багато суперзлочинців захотіли битися з ним. Серед них був Джиммі Кровлі Слешер (Jimmy Crawley Slasher) – лиходій, який вбивав бездомних у спробі розшукати свого батька, Чорний Привид (Black Spectr) – злочинець, який погрожував знищити все місто, якщо жителі не підтримають його кандидатуру на виборах мера. Пізніше Спектор знову зіткнувся з Бушманом і відправив його за ґрати. Однак Рауль не збирався здаватися. Він найняв Опівнічну Людина (Midnight Man), який зруйнував статую Хоншу. Марк був переконаний, що вся його сила була укладена в цьому пам’ятнику. Тому, коли статую було зруйновано, у Спектора стався нервовий зрив, і на деякий час він покінчив із кар’єрою супергероя, поки Марлен не створила копію пам’ятника. Улюблена Марка сказала йому, що ця статуя Хоншу – справжня, тим самим повернувши Місячному Лицареві впевненість у собі. У цей самий час Спектор уперше зіткнувся з Морфеєм (Morpheus) – лиходієм, який був пацієнтом Доктора Пітера Алрона (Doctor Peter Alraune) – брата Марлен. Марк також воював зі злочинцем на ім’я Муха (Fly). Пізніше Спектор дізнався, що його колишній напарник Ларднер загинув, коли спробував піти з ЦРУ. Розслідуючи смерть Амоса, Марк зазнав нападу його брата – Джеймса Ларднера (James Lardner). Джеймс брав участь у програмі “Кобра”, тому всі його дії контролювало ЦРУ. Зрештою, Ларднер, не витримавши психічного напруження, наклав на себе руки.

Через деякий час Спектор дізнався, що його батько тяжко хворий. Тоді Марк кинув усі свої справи і вирушив до Еліаса. Коли Спектор молодший прибув до Чикаго, його батько був уже мертвий. Марк вирішив сходити на кладовище, щоб попрощатися з Еліасом. Приїхавши туди, Спектор із жахом виявив, що могила його батька була порожня. Марк був у нестямі від люті. Він вирішив будь-що-будь знайти того, хто це зробив. Зрештою Спектор знайшов злодія. Ним виявився студент Еліаса – Реубен Девіс (Reuben Davis). Він викрав тіло батька Марка, щоб використовувати його як джерело енергії. Реубен взяв собі нове ім’я, Зохар (Zohar). Використовуючи надлюдські сили, Девіс вступив у сутичку з Місячним Лицарем, але в кінцевому підсумку був переможений. Після битви у Марка стався ще один нервовий зрив. На деякий час він припинив кар’єру супергероя і весь свій час проводив із Марлен. Але пізніше він знову повернувся до боротьби зі злочинністю. Спектор вирішив покінчити з особистістю Стівена Гранта і продав статую Хоншу в музей.

 

Кулак Гоншу

Через деякий час до Марка з’явилися 3 єгипетських священики, які протягом кількох тисячоліть служили Гоншу. Вони розповіли Спектору про те, що сам Бог Місяця обрав Марка як вмістилище свого духу. Тоді Спектор згадав про договір, який він уклав із Гоншу. Ченці навчили Марка ефективніше розпоряджатися своєю силою і дали йому містичну зброю. Марлен, втомившись терпіти подвійне життя коханого, пішла від Спектора. У цей час команда Месників Західного Узбережжя (West Coast Avengers), подорожуючи в часі, опинилася замкненою в часовому потоці Домінусом (Dominus). Лідер команди Соколине Око (Hawkeye) попросив Гоншу про допомогу. Оскільки Бог Місяця існує поза часом, він перенісся в сьогодення і передав повідомлення Бартона Марку. Тоді Спектор об’єднався з Генрі Пімом (Henry Pym), Еспіритом (Espirit), і разом вони перемогли Домінуса. Після бою Соколине Око запропонував Місячному Лицарю вступити в їхню команду. Сам Марк не хотів приєднуватися до Месників, однак під тиском Хоншу, він все ж погодився. Через деякий час у Спектра зав’язався роман із Тигрою (Tigra). Бог Місяця був проти їхніх стосунків, оскільки вважав кохану Марка денною істотою. Через деякий час дружина Соколиного Ока – Пересмішниця (Mockingbird) вбила Фантомного Гонщика (Phantom Rider). Дізнавшись про це, Бартон був у нестямі від люті. Він кинув дружину, і покинув Месників. Після того, як команда розпалася, Місячний Лицар об’єднався з Пересмішницею, Тигрою, і вони продовжили боротися зі злочинцями. Тріо допомогло Гігантській Людині (Giant-Man) перемогти Високорозвиненого (High Evolutionary). Пізніше дух Фантомного Гонщика повернувся, щоб помститися Мокінбьод. Тоді команда звернулася по допомогу до Геллстрома (Hellstrom). За допомогою чарівника Спектор дізнався, що Гоншу підсвідомо впливає на його дії та вчинки. Зрештою, Геллстром переконав Бога Місяця покинути тіло Марка. Вигнавши Гоншу, Місячний Лицар кинув магічну зброю, дану йому ченцями, і пішов з команди.

 

Повернення і старі гріхи

Повернувшись до Нью-Йорка, Спектор помірявся з Марлен і продовжив боротися зі злочинністю. Через деякий час Марк зіткнувся з сином Опівнічної Людини – Джеффом Вайлдом (Jeff Wilde). Джефф взяв собі ім’я Північ (Midnight) і став боротися зі злочинністю. Зустрівши Місячного Лицаря, Вайлд запропонував йому об’єднатися і працювати разом. Спектор погодився, хоча й не сприймав Північ всерйоз. Партнерство Марка і Джеффа тривало доти, доки найманка на ім’я Срібний Соболь (Silver Sable) не викрала Спектора і не доправила його до Боскуеверде, де Місячний Лицар постав перед судом за звинуваченням у вбивстві Ріккардо Домінгеса. Колишній президент країни – Родріго Рапоса, який колись найняв Марка, був повалений зі своєї посади і втік. Новий уряд жадав покарати Спектора за вбивство Домінгеса, але ще більше він хотів зловити Рапосу. Тоді Марк пообіцяв, що доставить Родріго в Боскуеверде в обмін на його свободу. Протягом довгих місяців Спектор вистежував Рапосу. Зрештою, Місячний Лицар спіймав Родріго і передав його Боскуевердській владі. Тим самим Марк остаточно розпрощався з кошмарами свого минулого. Повернувшись до Нью-Йорка, Спектор виявив, що Джеффа викрала Таємна Імперія (Secret Empire) і перетворила його на кібернетичного агента. Тоді Місячний Лицар об’єднався з Людиною-Павуком, Карателем (Punisher), Даркхавком (Darkhawk), Новою (Nova), Нічним Переможцем (Night Thrasher), і разом вони здолали Секретну Імперію. Північ, мабуть, загинула під час битви.

Через деякий час Рендалл повернувся і забрав силу брата. Отримавши міць Марка, лиходій напав на Марлен. Тоді Спектор об’єднався з Карателем, і разом вони здолали Рендалла. Після битви Місячний Лицар створив собі новий образ. Він став головою компанії Спекторкорп (Spectorcorp), база якої розташовувалася у вежі під назвою Хранитель Тіні (Shadowkeep). У центрі цієї будівлі знаходилася кімната з голограмами різних спецагентів. Цю кімнату Марк назвав Тіньовим Кабінетом (Shadow Cabinet).

 

Війна Нескінченності, Хрестовий Похід і смерть

Під час Війни Нескінченності Магус (Magus) створив злого двійника Марка на ім’я Місячна Тінь (Moonshade). Об’єднавшись з Доппельгенгером (Doppelganger), двійник атакував Спектора, але був переможений. Після закінчення Війни Нескінченності Богиня (Goddess) почала свій Хрестовий Похід проти зла. Оскільки боротися зі злочинністю поодинці божество не могло, вона відібрала невелику кількість супергероїв, які, на думку Богині, були гідними. Серед них опинився і Марк. У складі нової команди Спектор боровся зі злом, поки Адам Ворлок (Adam Warlock), Танос (Thanos) і Професор Х (Professor X) спільними зусиллями не здолали Богиню. Через деякий час Місячний Лицар зіткнувся з Хеллбентами (Hellbent) – істотами, що є сумішшю людини і демона. Їхній лідер, Сет Фалкон (Seth Phalkon), запустив у комп’ютерну систему Спекторкорп вірус під назвою Фінальна Година (Zero Hour), який мав підірвати компанію Марка. Щоб врятувати своїх співробітників, Спектор ізолював руйнівний комп’ютерний код у вежі Хранитель Тіні. Вирвавшись на свободу, вірус підірвав вежу і вбив Марка.

 

Відродження

Через деякий час Гоншу оживив Спектора, щоб він міг протистояти новій змові Сета. Цього разу лиходій завербував Бушмана, Чорного Привида і Морфея. Використовуючи статую Сета, лиходії збиралися напасти на мирну конференцію ООН, проте були зупинені Місячним Лицарем. Тим часом, співробітники ЦРУ намагалися вбити Спектора, оскільки він знав про їхні операції з “промивання мізків” агентам. Об’єднавшись зі своєю колишньою напарницею з ЦРУ, Кендес Колдер (Candace Calder), Марк розкрив усьому світу незаконні дії агентства. Пізніше Місячний Лицар разом із Чорною Пантерою (Black Panther) вирушив у світ духів, щоб допомогти Т’Чаллі возз’єднатися з його власним божеством, Бастом (Bast). У цей час Кошмар (Nightmare), бажаючи зупинити напарників, прийняв вигляд Хоншу і намагався збити героїв з істинного шляху. На щастя, повернувся справжній Бог Місяця, і демон був змушений тікати. Через деякий час Шибайголова (Daredevil) почав збирати команду, щоб зловити Карателя. Дізнавшись про це, Спектор вирішив допомогти героям. Він не лише приєднався до Шибайголови, а й повністю фінансував діяльність команди. Разом герої протистояли Плащу (Cloak), Надгробку (Tombstone), Біг-Бену (Big Ben), Кулі (Bullet) та багатьом іншим. Усе йшло добре, поки одного разу команда не зіткнулася із Зараном (Zaran). Лиходій поранив Місячного Лицаря і підірвав базу героїв. Залишившись без штабу, команда розпалася. Після руйнування бази Спектор втратив велику суму грошей і вирішив покінчити з кар’єрою супергероя.

Через деякий час Марк знову зазнав нападу Бушмана. У заключній битві Місячний Лицар зрізав шкіру з обличчя Рауля, залишивши тільки череп. Однак під час цієї битви Спектор упав з великої висоти і зламав обидві ноги. Нездатний більше боротися зі злочинністю Марк став часто випивати, що зрештою призвело до конфліктів із Марлен. Під час одного з них Спектор у люті вдарив свою кохану. Шокована поведінкою Марка Марлен зібрала речі і пішла від нього. Знаючи про те, що Спектор ослаб, Комітет найняв Бригадира (Taskmaster), щоб він убив Місячного Лицаря. Лиходій уже майже досяг своєї мети, але в останній момент йому завадив дворецький Марка. Тоді Спектор зумів зібратися і здолав Бригадира. Перемігши лиходія, Марк перестав пити і почав проходити курс фізіотерапевтичного лікування. Зрештою, Місячний Лицар знову повернувся до боротьби зі злочинністю, проте відтоді Хоншу поставав перед Спектором у вигляді вбитого ним Бушмена. Пізніше Комітет найняв Профіля (The Profile), щоб він закінчив розпочате Бригадиром. Однак група аристократів прорахувалася. Профіль перейшов на бік Місячного Лицаря і став його інформатором.

 

Громадянська війна (Civil War)

На початку Громадянської Війни Спектор не став на чийсь бік. Він також сказав, що для Капітана Америки (Captain America) виграти в цьому бою все одно, що перемогти в грі “захопи прапор”. Роджерс зі свого боку не хотів бачити Місячного Лицаря в команді Месників через його дуже жорстокі методи боротьби зі злочинністю. Залізна Людина (Iron Man) також не бажав, щоб Спектор вступив до їхніх лав через його нестійку психіку і часті нервові зриви. Коли було ухвалено Акт про Реєстрацію Супергероїв, Місячний Лицар все ж вирішив стати на бік Старка. Спектор спробував зареєструватися, проте Залізна Людина не хотіла бачити Марка у своїй команді. Він доручив психіатру завалити Місячного Лицаря під час тестування. Доктор, виконуючи вказівки Старка, під час співбесіди перевертав слова Спектора з ніг на голову. Коли психіатр почав погрожувати Марку, терпіння Місячного Лицаря закінчилося. Будучи одержимим Гоншу, Спектор довів доктора до істерики і змусив його схвалити реєстрацію.

Зареєструвавшись, Марк продовжив боротися зі злочинністю. У цей час Чорний Привид втік із в’язниці. Лиходій знав, що Залізна Людина не довіряє Місячному Лицарю. Бажаючи помститися Спектору, Чорний Привид почав убивати невинних людей і вирізати на їхній голові півмісяць (знак Місячного Лицаря). Розрахунки лиходія виправдалися. Залізна Людина разом із Щ.И.Т.ом (S.H.I.E.L.D.) спіймали Марка й анулювали його реєстрацію, проте Спектору все ж вдалося втекти. Дізнавшись про те, що Чорний Привид виготовляє армію наноботів, щоб підпорядкувати місто, Місячний Лицар вирішив зупинити лиходія. Зіткнувшись зі злочинцем, Марк скинув його з даху високого будинку. Чорний Привид, найімовірніше, загинув. Оскільки Щ.И.Т. продовжував розшукувати Спектора, Місячний Лицар пішов у підпілля.

Коли влада вже зневірилася спіймати Марка, вона найняла Громовержців (Thunderbolts). Залізна Людина виступала проти цієї ідеї, проте її протест було відхилено. Щоб стати більш непомітним, Спектор змінив свій білий костюм на чорний. Через деякий час Місячний Лицар попросив вибачення у Гоншу за те, що його віра коливалася. Однак Бог Місяця відповів, що ніколи не пробачить Спектора, оскільки у нього і без Марка вистачає прихожан. Пізніше Френчі зазнав нападу Громовержців. Дізнавшись про це, Місячний Лицар знову одягнув свій білий костюм і вирушив на допомогу напарнику. Однак, прибувши в зазначене місце, Спектор виявив, що потрапив у пастку Громовержців. Марк зіткнувся з Веномом (Venom), який вже майже вбив героя, як раптом з’явилися співробітники Щ.И.Т.а, і Місячний Лицар зумів втекти. Тоді Громовержці послали по слідах Спектора Міченого (Bullseye). Герої неодноразово билися на території Нью-Йорка. Зрештою, Місячний Лицар і Мічений опинилися на складі, що містить велику кількість вибухових речовин. Тоді Марк заманив лиходія і підірвав приміщення, а сам втік через секретний хід. Цього ж дня Норман Осборн зібрав конференцію, на якій заявив, що Спектор мертвий. Бажаючи, щоб усі продовжували вважати його загиблим, Марк вирішив повернутися до особистості таксиста Локлі і став жити під його ім’ям. Через деякий час Спектор втік до Мексики, де він дізнався, що Осборн став директором М. О. Л. О. О. Т. а (H. A. M. M. M. E. R.), а Залізну Людину було звільнено з посади. Тоді Марк поклявся помститися Норману будь-що-будь.

 

Темне володарювання (Dark Reign)

Повернувшись до США, Місячний Лицар зупинив пограбування банку, не вбивши при цьому жодної людини, чим дуже сильно здивував поліцейських. Спектор продовжував боротися зі злочинністю, але цього разу він переглянув свої життєві принципи. Відтепер Марк намагався не вбивати лиходіїв, а ловити їх і здавати поліції. Через деякий час люди стали розглядати Місячного Лицаря, як героя, навіть, незважаючи на твердження Осборна про те, що Спектор є загрозою суспільству. Пізніше один із мільйонерів попросив Марка знайти його дочку, яку викрав продажний поліцейський. Під час своїх пошуків Місячний Лицар зіткнувся з Карателем, який також йшов по сліду органів правопорядку. Через деякий час Марк зіткнувся з Вартовим (Sentry). Рейнольдс, який на той час працював на Осборна, запитав Спектора, чи вважає він себе героєм. Після цих слів Місячний Лицар і Вартовий вирушили боротися зі злочинцями. Зрештою, Рейнольдс сказав, що колись Марк повинен буде пройти випробування, після яких усі побачать: істинний він герой чи ні. Вислухавши це, Спектор відповів, що Вартовий повинен буде зробити те ж саме. Пізніше Марк дізнався від Профіля про Слизняка (Slug) – лиходія, який пограбував банк і викрав діаманти. Спектор вистежив злочинця і вступив з ним у сутичку. Коли Марк здолав Слимака, дух Гоншу вимагав, щоб Місячний Лицар убив лиходія. Однак Спектор його не послухав. Тим часом Осборн найняв Капюшона (Hood), щоб той ліквідував Місячного Лицаря. Найманець, своєю чергою, звернувся по допомогу до Профіля. Колишній інформатор Марка вирішив викопати з могили Бушмена і оживити його. Через деякий час Спектор дізнався про втечу з в’язниці Ревенкрофт (Ravencroft). Не довго думаючи, Місячний Лицар разом із Френчі вирушив на придушення бунту. Під час битви Марк зіткнувся з Опудалом (Scarecrow) і переміг його. Тоді лиходій сказав Спектору, що йому доведеться битися зі своїм колишнім ворогом – Бушменом.

Наступного дня Марк вирушив до Кровлі. Однак по дорозі він був атакований Бушменом. Рауль вистрілив у Місячного Лицаря з РПГ, але промахнувся. Тоді Бушмен втік, попередньо залишивши Марка боротися з натовпом ув’язнених. Здолавши злочинців, Місячний Лицар вирізав на їхніх гамівних сорочках знак півмісяця. Потім Спектор продовжив пошуки Бушмена. Через деякий час Марк виявив Рауля на одному зі складів компанії Оскорп (OsCorps). Між героями зав’язався бій, під час якого Бушмен був знову переможений і просив пощади. Місячний Лицар довго вагався і, зрештою, здав Рауля поліції. Пізніше Марк став свідком того, як Дедпул (Deadpool) напав на лікарню. Найманець збирався вбити одного з пацієнтів, який є босом української мафії. Однак Спектор зупинив його. Марк вступив у сутичку з Дедпулом, під час якої останній був змушений тікати. Після битви Спектор дізнався, що язикатого найманця найняла одна жінка, сина якої викрав бос української мафії. Тоді Місячний Лицар вирішив знайти цю дитину. Пошуки Марка привели його на склад, де він виявив хлопчика з людьми мафії. Здолавши злочинців, Спектор звільнив дитину і повернув її додому. Пізніше ватажок української мафії був убитий у лікарні.

 

Століття Героїв (Heroic Age)

Через деякий час Капітан Америка запропонував Місячному Лицареві вступити в його команду Секретних Месників (Secret Avengers), і Марк погодився. Перша місія Спектора в складі нової команди полягала в затриманні Капітана Барракуди (Captain Barracuda), який захопив нафтовий танкер і вимагав за нього викуп. Під час операції Місячний Лицар врятував свою команду, яка потрапила в пастку, чим заслужив повагу її членів. Здолавши лиходія, Месники вирушили на Марс, щоб знайти свого союзника Нову (Nova), який на той час шукав Корону Змії (Serpent Crown). Прибувши на місце, команда виявила, що Річард уже знайшов цей артефакт і одягнув його. Побачивши це, Месники вступили в бій із Новою.

 

Тіньова Земля (Shadowland)

Через деякий час Марлен сказала Марку, що вона вагітна. Спектор дуже зрадів, почувши це. Пізніше Капітан Америка попросив Місячного Лицаря потрапити в Тіньову Землю під виглядом ув’язненого, і Марк погодився. Пробравшись у Тіньову Землю, Спектор став свідком боротьби героїв із ніндзя. Тоді Місячний Лицар вирішив втрутитися. Він одягнув свій костюм і вступив у бій. Під час битви Марк зазнав нападу Шибайголови. У запалі бою розум Спектора був заражений якоюсь істотою, що перебуває у свідомості Шибайголови. У цей момент з’явився Гоншу. Він сказав Марку, що позбутися недуги йому може допомогти тільки Сапфір Півмісяця (Sapphire Crescent) – артефакт, який колись був частиною статуї Бога Місяця. Спектор просив Хоншу допомогти знайти цю реліквію. Тоді Бог Місяця зажадав від Марка, щоб він знову присягнув йому на вірність і присягнувся вбивати в ім’я нього. Однак Спектор відмовився виконувати ці умови. Повернувшись додому, Марк виявив, що Марлен була атакована Тіньовим Лицарем (Shadow Knight). Розшукавши лиходія, Марк вступив із ним у бій, у процесі якого він дізнався, що лиходієм є його брат – Рендалл. Коли Спектор уже майже здолав лиходія, злочинець несподівано втік. Після битви Спектор погодився прийняти умови Хоншу. Тоді Бог Місяця сказав Марку, що Сапфір Півмісяця знаходиться у ворожки в Новому Орлеані. Вирушивши у вказане місце, Спектор викупив артефакт і повернувся до США. Після повернення Сапфір Півмісяця був вкрадений Тіньовим Лицарем. Тоді брати знову вступили в бій, під час якого Місячний Лицар перерізав горло Рендаллу. Після битви Спектор знову вирушив у Тіньову Землю і знайшов Шибайголову. Після зустрічі Місячний Лицар повернувся додому і сказав Марлен, що Локлі мертвий, а Марк Спектор повернувся.

 

Гоншу

Гоншу – єгипетський Бог Місяця. Кажуть, що його сила настільки велика, що вона здатна захистити, вилікувати будь-які рани і дати сили для помсти. У Гоншу є безліч прихожан, з якими Бог Місяця зв’язується через свою статую. Однак саме Спектора Гоншу обрав як вмістилище своєї сили і свого духу. Варто сказати, що стосунки Бога Місяця з Марком дуже натягнуті. Гоншу часто нагадує Спектору, що він його слуга і що життя Місячного Лицаря належить йому. Бог Місяця також підсвідомо впливає на всі дії Марка, змушуючи його виконувати свою волю.

 

Однорукий месник

Спектор переїхав до Лос-Анджелеса і став працювати телевізійним продюсером. Марк Спектор був на вечірці на честь успіху свого нового шоу “Легенда про Гоншу”, в основу якого він поклав своє власне минуле. Святкування було перервано дзвінком, і він вийшов на вулицю, щоб зустрітися з Росомахою, Людиною-павуком і Капітаном Америкою. Кеп повідомив Спектору, що злочинці стали мігрувати в Лос-Анджелес, і, оскільки він тепер працює там, він хотів, щоб Спектор з’ясував, чому. Він нагадав Марку, що як Месник він ніколи не повинен працювати один.

У доках Місячний Лицар помітив двох озброєних поплічників, які підвозили таємничого роботодавця. Вони підійшли до містера Гайда, який зажадав плату. Не отримавши її, Забо вбив обох. Місячний Лицар напав на Забо. Мун Найт виявив, що Хайд продає голову Альтрона. Він кинувся за головою Альтрона і пірнув у воду.

Коли Місячний Лицар пірнув у воду, над човном з’явився роботодавець поплічника. Він відмовився платити Гайду. У помсту за вбивство поплічника він атакував його потужним спалахом енергії і зник із залишками тіла Альтрона. Мун Найт відніс голову Альтрона Капітану Америці, Росомасі та Людині-Павуку, щоб обговорити ситуацію, що склалася. Однак насправді він був абсолютно один, а троє Месників – усього лише галюцинація.

Переодягнувшись у костюм Людини-павука і думаючи, що він насправді Людина-павук, Марк зіткнувся зі злочинницею Снапдрагон у стриптиз-клубі, яким вона керувала. Під час сутички його особистість Росомахи перейшла в інший стан. Він був переможений, але його врятувала Еко, яка працювала там під прикриттям. Вона розповіла, що в минулому була Месником, і в них були спільні друзі. Пізніше він запросив її на побачення в “Pink’s Hotdogs”, щоб загладити свою провину.

Спектор найняв для допомоги Бака Лайма, колишнього агента Щ.И.Т., який перевірив його, видавши за Бичаче Око. Бак підтвердив справжність голови Альтрона і порадив йому віддати її Месникам; водночас новий ватажок Лос-Анджелеса наказав Снапдрагону вбити Місячного лицаря. Для цього Снапдрагон найняв команду “Нічна зміна”.

Тим часом до Лос-Анджелеса перебрався вбивця на прізвисько Дакен. Він хотів стати господарем кримінального світу міста, але виявив, що новий господар уже на місці. Низка вбивств, скоєних “вбивцею Кігтів”, була помилково приписана Дакену. Місячний Лицар теж полював за вбивцею, яким виявився Маркус Ростон.

Нічна зміна напала на Місячного лицаря і Еко під час їхнього побачення. Поліція спробувала заарештувати їх, і за пропозицією свого персонажа Кепа він спочатку здався. Коли кілька поліцейських спробували зняти з нього маскування, він відбився і втік. Еко теж втекла, викравши поліцейську машину. Пізніше він спробував поцілувати Еко, чим розлютив її. Пізніше Еко з’явилася в його будинку і вибачилася. Прибули справжні Месники, з якими зв’язався Бак і повідомив про голову Альтрона. Роджерс сказав Марку, що довіряє йому і його плану упіймання таємничого злочинця, але наголосив на ризикованості затії.

Бак вирушив до клубу Снапдрагона, щоб запропонувати злочинцеві голову. Хоча Бак знав, що це пастка, шкворень розкрив себе: Граф Нефарія. Голова Альтрона виявилася підробкою, до якої було додано препарат, що послаблює Нефарію. Вони билися, але Нефарія втік. Вона також бачила, як Місячний Лицар розмовляв зі своїми іншими особистостями. Місячний Лицар відвів Снапдрагона в поліцію. Хоча докази були вагомими, капітан не хотів дратувати Нефарію і тому нічого не зробив.Незважаючи на те що докази були вагомими, капітан не хотів дратувати Нефарію і тому нічого не зробив.

Під час боротьби зі злочинцями Місячний Лицар і Ехо потрапили в засідку, влаштовану Нефарією. Вони безуспішно намагалися втекти. Встоявши на ногах, вони зрозуміли, що бій неможливий. Нефарія вбила Ехо своїми оптичними променями, що розлютило Місячного Лицаря, оскільки він був закоханий у неї. Його особистість Росомахи перемогла дві інші особистості Месників і взяла владу в свої руки. Він жорстоко атакував Нефарію, поранивши його. Унаслідок вибуху Нефарії серйозно постраждали і він сам і Місячний Лицар. Поліція знайшла Спектора і доставила його в лікарню. Прокинувшись, він виявив, що прикутий наручниками до ліжка. Бак Лайм отруює лікарню газом і рятує його.

Нефарія звернувся по допомогу до своєї доньки, Мадам Маска. Вона простежила шлях Вібраніума в пососі Ехо і знайшла притулок Бака і Місячного Лицаря. Вона дістала голову Альтрона. Разом Бак і Місячний Лицар перемогли Маску і забрали голову. Під час бою у Місячного Лицаря проявилася інша особистість, заснована на Еко. Коли поліція Лос-Анджелеса з’явилася заарештувати графа Нефарію, він напав на їхню дільницю. Місячний Лицар пішов за ним, але зазнав поразки. Це привело Нефарію в пастку, оскільки Спектор викликав Месників. Тор вирубав Нефарію, і той був узятий під варту. Голову Альтрона віддали Тоні Старку, який справив на Марка велике враження. Місячний Лицар проявив нову особистість Залізної Людини. Через три місяці “Легенду про Гоншу” скасували і Місячний Лицар виїхав із Лос-Анджелеса до Нью-Йорка.

 

Месники проти Людей Ікс

Місячний Лицар виступив на боці своїх товаришів Месників проти Людей Ікс. Разом із Соколом і Галком його відправили стежити за школою Джин Ґрей. Він агресивно поставився до своєї роботи і, обмінявшись шпильками з Френзі, напав на неї, що призвело до бійки. Після того як Жінка-Галк поранила кількох дітей, вважаючи, що вони становлять велику загрозу, вибухнув повномасштабний конфлікт, до якого приєдналися всі викладачі школи.

 

Повернення в Нью-Йорк

Відмитими старими грошима Марк оплатив собі повернення в Нью-Йорк і нове технологічне обладнання. Він створив нову особистість “Містера Лицаря”, з якою почав працювати разом із детективом поліції Нью-Йорка Флінтом у безлічі різних справ, а в образі Місячного Лицаря продовжував свою звичайну діяльність месника. Психолог також повідомив йому, що він не страждає від дисоціативного розладу ідентичності, але його свідомість “колонізована” Гоншу, причому кожен із чотирьох аспектів Гоншу перебирає на себе одну з трьох особистостей, які він має в той чи інший момент або в більш психотичні моменти. Очевидна множинність особистостей – це спосіб його мозку розібратися в тому, що з ним відбувається.

Під час наступних пригод Місячний Лицар зіткнувся зі снайпером, який мститься своїм колишнім роботодавцям; воював із бандою панків-привидів, які тероризували центр Мангеттена, для чого йому довелося використати магічну кістякову обладунок; розслідував явні паранормальні явища, спричинені смертю зараженого пацієнта доктора Скелтона; здійснив рейд у занедбану будівлю, де банда викрала маленьку дівчинку на ім’я Скарлет; а новий Чорний Спектр, співробітник поліції Нью-Йорка, поставив собі за мету вбити Місячного Лицаря, щоб замінити його як месника і отримати схвалення детектива Флінта.

Після того як Марк зірвав замах найманця, найнятого психологом Спектора Елізою Варсаме для вбивства генерала Алімана Лора, у справу втрутилася Еліза, яка за допомогою гіпнозу забрала у нього Гоншу, щоб помститися. Марк втратив усі свої множинні особистості, його схопили і помістили в невідому в’язницю, звідки йому вдалося втекти, після того як черговий акт порятунку життя Алімана Лора став причиною того, що його звинуватили в нападі. Після того як Гоншу відмовився від Варсаме, він повернувся до Марка і допоміг йому врешті-решт завадити їй вбити Лора.

 

Ілюзія Гоншу

Після цих подій Гоншу, здавалося б, відправив Марка і його союзників до ілюзорної психіатричної лікарні, покликаної витравити з Марка останні залишки розуму, звільнивши в такий спосіб його тіло, щоб Хоншу міг вселитися в нього й використати для проникнення в наш світ. Але насправді це був лише уявний сценарій, який використовували для лікування Марка від божевілля. У ньому Марк вступив у конфронтацію зі своїми альтернативними особистостями і зрозумів, що для того, щоб знову стати цілісним, він не може просто ігнорувати їх, а повинен прийняти їх. Повернувшись до лікарні, він розтрощив голову ілюзорного Кхоншу і в такий спосіб примирився зі своєю хворобою, раз і назавжди здобувши контроль над іншими своїми особистостями.

 

Повернення Ернста

Марк знову привласнив собі Гоншу і повернувся до нормального життя, а також до своєї персони Місячного Лицаря, але, не знаючи про це, Король Сонця (аватар Амона Ра) і Бушмен об’єднали зусилля і задумали вбити його. Для цього вони вирушили в будинок Марлен, щоб використати її як важіль тиску, але зрештою дізналися, що в них із Марком є спільна дочка Діатріса. Вони змусили Марлен привезти Марка до неї додому, де і розкрили існування Діатриси. Після бійки лиходії втекли разом із Марлен. Після того як Марк відвіз Діатрису в безпечне місце, з ним зв’язалися лиходії і змусили слідувати за ними на базу їхніх операцій – острів Ісла Ра.

Потрапивши на Ісла Ра, Марк вступив з Королем Сонця в духовну битву, під час якої Король Сонця успішно змусив Марка засумніватися у всьому, що він знав, і вважати, що Гоншу помилявся. Однак під час ритуального бою з Королем Сонця Марк знайшов друге дихання, повіривши в Діатрису. Сила Марка проявилася в люті, яку він використовував, щоб перемогти Короля Сонця і зломити його дух. Після того як Король Сонця визнав свою поразку, Місячний Лицар забрав його послідовників собі.

Незабаром після цього Місячний Лицар проник на сходку культистів “Товариства садків”, дізнавшись, що їхнім лідером є Ернст. Коли Марк зустрівся з ним віч-на-віч, Ернст розповів, що це він підлаштував їхнє возз’єднання і хотів, щоб Марк приєднався до нього. Подолавши фізичні випробування Товариства, Марк в особистому протистоянні з Ернстом зазнав нападок на свої переконання. Спектор зумів відкинути Ернста і вбив його. Після цього Місячний Лицар об’єднав зусилля з Королем-Сонцем, щоб знищити аколітів, які залишилися в Сосьете, перш ніж вони зможуть вбити Діатрису в помсту.

 

Зараження

Коли таємнича хвороба К’ун-Луна почала заражати Мангеттен, Місячний Лицар останнім прибув на місце, де деякі герої вбили рознощика. Джессіка Джонс повідомила Місячному Лицареві, що загрозу нейтралізовано, але Марк розповів їм, що в лікарні оселився ще один носій. Він разом з іншими героями намагався боротися з ним, але він встиг поширитися на кількох із них, змусивши інших відступити. Після шести днів стримування інфекції завдяки Лізі міжнародних магів, які використовували свою силу для її локалізації, герої не знали, що робити, щоб вилікувати заражених, оскільки, якщо мине ще трохи часу, інфекція почне роз’їдати їхні тіла. Після того як сеньйор Магіко повідомив героям, що розум заражених перебуває десь усередині Урчина, у Місячного Лицаря виникла ідея заразитися самому, оскільки його зламаний розум може дати йому змогу визволити розум інших. Джессіка протестувала проти цієї ідеї, але коли магічне стримування було порушено, заражені напали на решту героїв. Місячний Лицар дотримався свого плану і дозволив вірусу заразити себе, відправивши свій розум всередину Урчина. Перебуваючи там, він побачив, що всі інші заражені потрапили в пастку Урчина. Після зараження своєї подруги Пей він звільнив її розум з Урчина, що дало їй змогу чинити опір зсередини. Потім Місячний Лицар спробував звільнити розум дівчини, що стала другим носієм, але був вирубаний під час боротьби. На щастя, Пей вдалося звільнити розум усіх заражених, що дало змогу позбутися інфекції й остаточно приборкати Урчина.

 

Зміїна війна

Після того як Марку наснився пророчий сон, Гоншу теж відчув це і наказав Марку дослідити місце, яке він бачив уві сні. Увійшовши в покинутий будинок, він побачив, що культ Сета розкопує могилу Джеймса Еллісона. Він напав на них, але під час бою культ зник, а Місячний Лицар перенісся в Англію 1584 року, де зустрів Соломона Кейна. Тоді труп Джеймса тієї епохи переконав їх об’єднати зусилля і боротися із загрозою Сета. Пройшовши через Нортумберленд, вони дочекалися корабля Шенді, який мав доправити їх до місця призначення, але екіпаж уже був одержимий Сетом. Убивши екіпаж, вони скористалися іншим кораблем, який доставив їх до Роттердама, і попрямували до Італії.

Знайшовши лігво секти, вони влаштували засідку і змогли роздобути браслет, який потрібно було знищити. Однак коли Кхоншу знову зміг зв’язатися з Місячним Лицарем, бог сказав йому, що браслет потрібно вдягнути замість нього. Після цього душа Місячного Лицаря була перенесена до Вічного Єгипту, де на нього чекав Сет. Після того як Гоншу переміг Сета, Місячний Лицар повернувся у своє тіло і разом із Соломоном вирушив до Гібореї, де вони зустрілися з Конаном і Темною Агнессою. З’ясувавши, що всіма ними маніпулював Вірм, вони приготувалися до битви з цією істотою. Під час битви Гоншу дав Місячному Лицареві достатньо сили, щоб перемогти Вірма, і повернув його у свій час, але з частинкою сили Гоншу, що залишилася в ньому.

 

Епоха Гоншу

Коли Гоншу стали мучити видіння про кінець світу від рук армії демона Мефісто і його пандимерних альтернативних сутностей, Марк був вражений цими жахливими передчуттями. Вступивши в протистояння з Гоншу, Місячний Лицар виявив, що його господар – така ж жертва, як і він сам. За сприяння Культу Хоншу Місячний Лицар знехотя взявся за роботу з поглинання сил сучасних двійників Месників кам’яного століття в містичні анхі, щоб підготуватися до захисту Землі. Його жертвами стали Залізний Кулак, Доктор Стрендж, Примарний гонщик і Тор.

Після того як Місячний лицар убив Мефісто і передав свої нові сили Гоншу, Місячний бог захопив Мангеттен, перейменувавши його на місто Нові Фіви, і використовував його як відправну точку для глобального завоювання, а Месники стали втікачами через те, що переховували одну з цілей Гоншу – немовля Старбранда. Коли Гоншу почав божеволіти і параноїти, Місячний Лицар під час візиту на Місяць отримав від Невидимих заклик шукати іншу силу. У битві з Чорною Пантерою Спектор використовував фізичне побиття на знак відданості, молячись Силі Фенікса. Ставши носієм Фенікса, Місячний Лицар використовував його силу для нападу на Гоншу, внаслідок чого Месники зазнали поразки і позбавили його вкрадених сил. Після того як Сила Фенікса спробувала переконати Марка знищити Землю, Марк почав відкидати космічну силу і дозволив Тору вирубати його, звільнившись від Фенікса. Коли Мангеттен оговтався від недовгого правління Гоншу, Месники вирішили залишити Місячного лицаря в ув’язненні, а Чорна Пантера навіть запропонувала йому місце в команді, щоб допомогти уникнути пророчого майбутнього. Марк відмовився, оскільки Месники втрутилися в його спробу зупинити Мефісто.

Після відмови від Гоншу як об’єкта поклоніння Спектор привласнив собі місію свого колишнього господаря – захищати нічних мандрівників. Залишившись на Мангеттені, він оголосив частину міста своєю територією і жорстоко захищав усіх, хто перебував на ній. Він також заснував громаду “Опівнічна місія”, двері якої були відкриті для всіх, хто потребував його допомоги.

 

Особистість

Люди запитують мене. Як я можу так жити? Ризикувати? Стільки разів піддаватися божевіллю? Стільки разів помирати? Як я можу так жити? А як мені ще жити?

Місячний Лицар – нещадний ліквідатор, який вбиває злочинців без жодного жалю і каяття. Причину такої жорстокості вкрай складно визначити. Можливо, вся справа в тому, що Марк одержимий Хоншу, який підсвідомо контролює його дії. Бог Місяця постійно говорить Спектору, щоб той вершив правосуддя і вбивав в ім’я нього. Коли ж Марк вигнав дух Хоншу зі свого тіла, то через деякий час він переглянув свої методи і став передавати злочинців поліції. Однак після того, як Марлен була атакована Тіньовим Лицарем, Бог Місяця знову взяв контроль над розумом Спектора.

 

Сили та Здібності

Сили

Місячна енергія: Вночі, коли на небо сходить Місяць, Спектор набуває безліч надлюдських здібностей. Їхня міць безпосередньо залежить від того, наскільки повний Місяць.

Надлюдська сила: Місяця значно збільшує фізичну силу Марка. Під час повного Місяця Місячний Лицар здатний підняти предмет, що важить 2 тонни.

Надлюдська швидкість: Енергія Місяця істотно збільшує швидкість Спектора. Під час повного місяця він може бігати швидше за будь-якого атлета.

Надлюдська стійкість: Енергія Місяця значно зміцнює тіло Марка.

Надлюдська витривалість: Енергія Місяця сповільнює виробництво токсинів втоми, що виробляються тілом Спектора.

Регенеративний зцілювальний фактор: Енергія Місяця дає Марку регенеративний зцілювальний фактор. Під час повного місяця його рани моментально загоюються.

Астральне бачення: Вночі Місячний Лицар здатний бачити чарівних істот, яких не бачать інші люди.

Нічне бачення: Вночі Спектор бачить так само добре, як і вдень.

Тіньова прогулянка: Місячний Лицар здатний ставати невидимим, коли він перебуває в тіні.

Після того, як Спектор вигнав зі свого тіла дух Хоншу, він позбувся всіх надлюдських сил.

 

Здібності

Майстер військового мистецтва: Спектор – професійний солдат, який осягнув усі тонкощі військової майстерності в галузі розвідки, управління і шпигунства. У нього бездоганна військова підготовка і величезний бойовий досвід.

Майстер рукопашного бою: Марк вивчав багато видів бойових мистецтв, починаючи від простого боксу і закінчуючи Кунг-Фу. Кілька разів Спектор на рівних бився з самим Карателем, не маючи при цьому жодних надлюдських здібностей.

Експерт з вогнепальної зброї: Марк – досвідчений стрілець. Він розбирається в будь-якому типі вогнепальної зброї, чи то пістолети, автомати, гвинтівки тощо. Спектор також дуже влучно кидає гранати.

Експерт з холодної зброї: Місячний Лицар чудово поводиться з будь-яким видом холодної зброї, чи то ножі, нунчаки, катани тощо.

Досвідчений пілот: Марк пройшов курси пілотування під час навчання у військах США.

Експерт у сфері допиту і тортур: Спектор прекрасно знає анатомію людського тіла. Ці знання допомагають йому під час допитів і тортур.

Професійний детектив: У Марка є навички професійного детектива. Він завжди ретельно збирає інформацію про злочинців і може місяцями вистежувати свою жертву.

Екстрасенсорний опір: Під тиском особистостей Гранта, Локкі та Місячного Лицаря у Спектора виробився імунітет проти певних екстрасенсорних здібностей.

Актор: Марк прекрасний актор. Він здатний зіграти як гордовитого багатія, так і простого таксиста.

Акробат: Спектор володіє акробатичними навичками, які він неодноразово демонстрував під час битви зі злочинцями.

 

Слабкості

“Потрійне життя” Спектора з часом розхитало його психіку, і він почав страждати на шизофренію.

 

Спорядження

Ідентифікаційна карта Месника: Коли Марк був членом команди Месники Західного узбережжя, у нього була ідентифікаційна карта Месника. Після того, як Спектор пішов з групи, він викинув цю карту.

Зброя

Метальні півмісяці: Метальні півмісяці є основною зброєю Місячного Лицаря. Вони кріпляться на поясі Марка по обидва боки від застібки. Спектор отримав метальні півмісяці від священиків, які поклонялися Хоншу, і пізніше модернізував їх. Здебільшого Місячний Лицар використовує півмісяці як метальну зброю, однак вони також хороші і в ближньому бою.

Анк: Цей древній магічний жезл, зроблений із золота, Місячний Лицар використовував, коли був слугою Хоншу. Анк святився при наближенні небезпеки і використовувався Марком як спис або кийок.

Катана: Спектор володіє катаною, оснащеною захисною рукояткою, яка не дозволяє використовувати цю зброю ворогам Місячного Лицаря.

Лук: У Марка також є лук.

Пістолети: Місячний Лицар володіє двома пістолетами, що стріляють півмісяцями. Нерідко до цих півмісяців кріпиться мотузка, за допомогою якої Марк пов’язує своїх ворогів.

Міні-літак: Марк володіє мініатюрним літаком із відеокамерою. Спектор використовує його для розвідки місцевості.

Жезл: Жезл Місячного Лицаря є багатофункціональним пристроєм. Він важить 5,5 кг (12 фунтів) і кріпиться на лівій гомілці Спектора. Жезл може трансформуватися в кілька типів зброї:

  • Нунчаки: Жезл здатний розділятися на 2 кийки, з’єднані ланцюгом, які Марк використовує як нунчаки.
  • Посох: Жезл здатний подовжуватися, трансформуючись у посох.
  • Гарпун: До гака, розташованого на одному з кінців жезла, прив’язаний адамантієвий трос. Така нехитра конструкція дозволяє Спектору підніматися на висоту 242 метри.

Інша зброя: Місячний Лицар також використовував метальних скарабеїв, бумеранг, зроблений зі слонової кістки, сан-сетсу кон (посох, що складається з трьох частин).

 

Костюм

Основний костюм:

Броня: Основний костюм Спектора включає білу адамантієву броню, зі встановленою всередині рацією для зв’язку з Френчі. Вона не тільки захищає Марка від куль, але ще й істотно збільшує його фізичну силу.

Плащ: Місячний Лицар не може літати, проте спеціальний плащ допомагає йому планувати з невеликих висот.

Парашут: При падінні з великої висоти Спектор використовує парашут.

Рукавиці: Згодом Марк спроектував спеціальні рукавиці, які дають змогу Місячному Лицарю випускати метальні півмісяці прямо зі своїх зап’ясть.

Срібні браслети: Коли Місячний Лицар полював на перевертня, він носив два срібні браслети на своїх зап’ястях.

 

Потайний костюм

У Спектора є спеціальний костюм чорного кольору, який він використовує під час потайних місій.

 

Полегшений костюм

Під час місії на Марсі Марк використовував свій білий костюм без плаща.

 

Транспорт

Місяцеліт: Основний транспорт Місячного Лицаря. Місяцеліт – чотиримісний літальний апарат, що дає змогу Марку швидко переміщатися по всьому місту. Завдяки можливості поглинання вібрацій двигуна цей транспорт здатний пересуватися безшумно. Місяцеліт розвиває швидкість до 313,9 км/год (195 миль/год) і піднімається на висоту 5700 м (19000 футів). Апарат також здатний плавати під водою. Місяцельотом керує напарник Спектора Френчі.

Місячний мотоцикл: Марк також нерідко використовує свій мотоцикл.

Крило Ангела: Спектор часто користується глайдером, названим Крило Ангела (Angelwing).

 

Альтернативні всесвіти

Земля 2099 (Земля-928)

У цьому всесвіті Місячний Лицар – жінка, яка бореться зі злочинністю в місті Аттілан (Attilan).

 

Мутант Х (Земля-1298)

У цьому всесвіті Місячний Лицар – член команди Смертельний Легіон (Lethal Legion), у складі якої він боровся з Потойбічним (Beyonder). Під час битви Спектор загинув.

 

 

Алтимейт всесвіт (Земля-1610)

У цьому всесвіті Спектор – солдат підрозділу Морських котиків, який брав участь у спеціальній програмі Супер Солдат. Після армії Марк став працювати на компанію Роксон (Roxxon), поки вона не розорилася. Тоді Спектор взяв собі нове ім’я – Місячний Лицар і почав боротися зі злочинністю. Після війни Марк зустрів дівчину на ім’я Марлен, і незабаром вони почали зустрічатися. У цей самий час Спектор почав страждати на шизофренію, внаслідок якої у свідомості Місячного Лицаря з’явилися три нові особистості: Стівена Гранта, маленької рудоволосої дівчинки та Роніна (Ronin). На початку своєї кар’єри супергероя Марк боровся з Людиною-павуком, оскільки помилково припустив, що Паркер підірвав будівлю. Згодом герої ще не раз зійдуться в бою. Місячний Лицар також брав участь у війні банд, що проходить між Кінгпіном (Kingpin) і Твердолобом (Hammerhead). Пізніше Марк бився з Людиною-Павуком, Залізним Кулаком (Iron Fist) і Шенг Ши (Shang Chi). У розпал битви Спектор був важко поранений Електрою (Elektra), однак, перш ніж втратити свідомість, Місячний Лицар встиг вдарити Натчіос місячним лезом і, тим самим, врятував Чорну Кішку (Black Cat). Прокинувшись від коми, Марк втік з ув’язнення і продовжив битися з Людиною-Павуком, Карателем і Шибайголовою.

Після сутички Мердок запропонував Місячному Лицареві вступити в його команду під назвою Алтимейт Лицарі (Ultimate Knights), щоб разом боротися з Кінгпіном. Спектор погодився. Щоб підібратися до Фіска, Марк взяв собі нове ім’я – Ронін (Ronin) і став працювати на Вілсона. Одного разу Кінгпін наказав Спектору спіймати Людину-Павука. Тоді Ронін вкрав шкільний автобус, приїхав до школи і почав стріляти з пістолета, сподіваючись виманити Спайді. Побачивши, що сталося, Кітті Прайд (Kitty Pryde) спробувала завадити Марку, але була переможена. У цей момент з’явилася Людина-Павук, і між героями зав’язалася битва, в результаті якої Спектор здобув перемогу. Приспавши Спайді, Ронін відніс Пітера до Кінгпіна. Опинившись в особняку Фіска, Спектор дізнався, що Залізний Кулак зрадив їхню команду і розповів Вілсону всю правду про Роніна. Тоді люди Кінгпіна схопили Місячного Лицаря і відвели його до річки. Там вони вистрілили Спектору в голову і скинули у воду. Падаючи на дно річки, Марк під тиском своїх трьох особистостей прийшов до тями і зумів вибратися на берег. Потім він пішов у поліцію і розповів їм про те, що Фіск намагався його вбити. Щоб підтвердити ці слова, Спектор розкрив їм свою таємну особистість Місячного Лицаря. Тим самим, Марк став першим супергероєм, який показав своє справжнє обличчя. Тоді поліція заарештувала Кінгпіна, а Спектор перетворився на громадського героя.

 

 

Всесвіт Зомбі (Земля-2149)

Про життя Місячного Лицаря до того, як на Землю-2149 прийшла зомбі-чума, відомо небагато, але можна припустити, що воно відбувалося приблизно так само, як і в Місячного Лицаря із Землі-616.

Імовірно, Марк отримав від Ніка Ф’юрі заклик приєднатися до опору на борту Гелікар’єра Щ.И.Т. і вирушив туди. Коли всі зібралися на “Гелікар’єрі”, Нік пояснив, наскільки серйозною, на його думку, є ситуація, і що це, найімовірніше, кінець світу. Він також пояснив, що якими б не були історії присутніх, усі вони на одному боці.

Можна також припустити, що він був у складі команди, яку відправили на поверхню для боротьби із зомбі та пошуку тих, хто вижив. Однак у якийсь момент він був заражений, і коли Звір і Рід Річардс знаходять у Латверії та околицях значну схованку з м’ясом, Місячний Лицар і величезна орда зомбі вирушають облягати замок Думштадт.

Не зумівши прорвати магічний захист замку, Марк був раптово наздогнаний ожилими трупами Легіону дедитів. Пізніше його бачили в Нью-Йорку.

У Нью-Йорку Марк опинився в рядах натовпу зомбі, які намагалися завадити Магнето і його невеликій групі тих, хто вижив, втекти в Бакстер-білдінг, і, імовірно, був тимчасово засліплений Невидимою Жінкою.

Після того як тим, хто вижив, вдалося врятуватися в іншій реальності, Місячний Лицар та інші зіткнулися з Майстром Магнетизму в руїнах будівлі Бакстера. Магнето використовував уламки будівлі, щоб врятуватися, і кілька осколків пробили тіло Марка, хоча, швидше за все, це не мало великого ефекту.

Імовірно, його вбили Космічні зомбі, коли вони випробували свої нові сили, але пізніше він з’явився знову, щоб привітати Дедпула, який прилетів із Землі-616, і обидва воювали, але Місячний лицар був переможений, коли Дедпул відрубав йому голову.

 

Вигнанці (Земля-8545)

У цьому всесвіті Місячний Лицар виявився заражений Вірусом Спадщини (Legacy Virus) і разом з іншими героями створив групу під назвою Ві-Локс Прайм (Vi-Locks Prime).

 

 

Фенікс не помер (Земля-9112)

Коли з’явилися Вартові Марк V, їхня програма зі знищення мутантів змусила їх захопити Америку і покарати смертю всіх надлюдей, чи то людина, чи то мутант. Серед тих, хто поліг перед натиском Вартових, був і Місячний Лицар.

 

Альмагамний всесвіт (Земля-9602)

У цьому всесвіті Місячним Лицарем є Дік Грейсон (Dick Grayson). Пізніше він взяв собі ім’я Місячне крило (Moon wing) і був запрошений Брюсом Вейном (Bruce Wayne) на роботу в Щ.И.Т.

 

Земля Х (Земля-9997)

Рання історія Марка Спектора багато в чому повторює історію його двійника із Землі-616.

Марк Спектор був безжальним найманцем, якого зрадили товариші, коли він перебував у Єгипті. Швидше мертвий, ніж живий, Марк натрапив на місце розкопок гробниці Сета. Він загинув під покровом Каменя Хоншу – ідола з вібраніуму, створеного фараоном Арамом-Сетом. Перед смертю Спектор вдихнув вібранієвий пил статуї, після чого був відроджений її силою і став рабом каменю.

Спектор став героєм, відомим як Місячний Лицар, не здатним померти. Однак незабаром він дізнався, що це прокляття не обмежується тільки ним. Коли його брат убив кохану Спектора Марлен Альрауне, Марк у помсту вбив його. Через кілька днів вони обидва знову стали жити, що лікарі назвали дивом. Згодом Марк зрозумів, що обидва вони, та й він сам, уже були мертві, лише неживі відображення тих людей, якими вони були до того, як їх оживила сила Каменя.

Марлен неодноразово покидала Марка, але врешті-решт завжди поверталася до нього, після того як жоден чоловік не хотів її брати.

У якийсь момент свого життя Марк помирав і оживав стільки разів, що його єдиною метою став захист каменю від тих, хто шукає його силу, як-от Сини Сета або Тонг із Крила.

Коли Мар-Велл і його послідовники прибули до Єгипту, щоб забрати камінь для здійснення плану Мар-Велла щодо вбивства Смерті, герої допомогли Марку відбитися від синів Сета, поки Мар-Велл не зміг забрати камінь. Після збору каменю всі, хто потрапив під його дію – зокрема й Спектор, – мали остаточно померти й розсипатися на порох.

Душа Марка потрапляє в Царство Мертвих і допомагає армії неживих Мар-Велла в боротьбі з силами Смерті. Після того, як Мар-Велл знищив Смерть і створив Рай, Спектор став однією з багатьох надістот, які були перенесені в цей новий загробний світ. Там він мав поглинути уламок Космічного куба, щоб створити свій власний ідеальний рай.

Марк, імовірно, прокинувся від свого сну, коли мешканці Раю ненадовго повстали проти Мар-Велла і відбили вторгнення Крі.

 

 

Телешоу “Легенда про Гоншу” (Земля-11071)

Джейк Локлі зіткнувся з Бушманом після того, як Бушман убив професора Пітера Альрауна, щоб роздобути скарби з храму Гоншу. Бушмен спробував убити і його, але Джейк пробрався до храму і благав Гоншу про допомогу, поки Марлін не знайшла вмираючого Джейка. У цій реальності було знято телешоу “Легенда про Гоншу”, створене і спродюсоване Марком Спектором.

 

Останній пістолет на Землі (Земля-11080)

Коли чума перетворила населення Землі на канібалів, Місячний Лицар допомагав стримувати заражених. Наукову групу, що працювала над пошуком ліків, потрібно було вивезти з Нью-Йорка, тож він і багато інших героїв діяли як приманки на мосту Ґеталс, щоб відволікти заражених. Однак вони не очікували зіткнення з племенем Галка. Хоча багато хто загинув з обох сторін, Місячний Лицар вижив.

Зрештою Доктор Дум запропонував Месникам ліки в обмін на звання Імператора Землі. Попри небажання, вони погодилися на його умови. Місячний Лицар, як і майже всі жителі Нью-Йорка, одягнув один із Думстонів Доктора Дума – запропоновані ним ліки. Однак насправді Думстони були засобом перетворення власника на канібала, і Мун Найт помер незабаром після їхньої активації.

Пізніше його бачили серед колекції відрубаних голів Карателя.

 

Герої Відроджені 2021 (Земля-21798)

Історія Місячного Лицаря, ймовірно, схожа на історію його колеги із Землі-616. Герой Нічний Яструб називав його “шизиком, який поклоняється Місяцю”.

Коли Гоблін почав свою кампанію з виборів президента, він створив власну команду, що конкурує з Вищим Ескадроном, – Темний Ескадрон, до складу якого увійшов Місячний Лицар.

Зрештою Місячний Лицар був ув’язнений у психлікарні Рейвенкрофт. Він був одним зі звільнених ув’язнених, коли Гоблін влаштував захоплення Рейвенкрофта. Нічний Яструб прийшов повернути бранця і в підсумку переміг Міченого.

 

Пустки (Земля-21923)

Місячний Лицар був присутній при тому, як світові лиходії збиралися разом, щоб знищити героїв. Під час битви за Нью-Йорк він разом із Жінкою-Галк і Шибайголовою вийшов на Таймс-сквер, де воював з Електро, але битва закінчилася незабаром після того, як лиходій вдарив його струмом до втрати свідомості.

У зв’язку із захопленням Сполучених Штатів лиходіями п’ятдесят років потому припускають, що Місячний Лицар був одним із убитих героїв.

 

Марк Спектор породив жахливого Місячного лицаря (Земля-24811)

Марк Спектор і Марлін Альрауне зібралися разом на різдвяну вечерю, і коли вони освідчилися одне одному в коханні, з Марка вирвалася гротескна версія Місячного Лицаря і напала на Марлін. Ця реальність проявилася як сон, який бачила Марлін Альрауне з Прайм-всесвіту Марвел.

Єгиптія (Земля-51910)

Спектор був членом Місячних Лицарів у Єгипті, де мутанти були рабами бога Гоншу.

Команда з чотирьох мутантів погодилася зустрітися зі Спектором, який видав себе за перебіжчика з Місячних Лицарів. Після зустрічі Спектор перетворився на перевертня і напав на мутантів разом з іншими Місячними Лицарями. Зрештою Гоншу втрутився і дозволив мутантам повернутися на рідну базу, де вони перетворилися на перевертнів і розправилися зі своїми товаришами.

 

Дім М (Земля-58163)

Марк Спектор був успішним боксером-важкоатлетом доти, доки війна між людьми та мутантами не призупинила всі спортивні змагання.

До захоплення Магнето урядів країн світу Марк Спектор був агентом ЦРУ. Після захоплення влади Магнето він став розшукуватися за скоєні ним “військові злочини”. Ставши Місячним Лицарем, Спектор став месником у Нью-Йорку. Зрештою він зіткнувся з Люком Кейджем і Соколиним Оком, коли вони намагалися завербувати Залізного Кулака у свою банду. Місячний Лицар обернув Залізного Кулака на свою користь, і обидва вступили в банду.

 

Ера Альтрона (Земля-61112)

Історія цього Місячного Лицаря йшла тим самим шляхом, що й історія його колеги із Землі-616, до моменту повернення Альтрона, оскільки зупинити злого Штучного Інтелекту було неможливо.

Під час масштабного і раптового захоплення Землі Альтроном Місячний Лицар разом із Джеррі Гантом виконував чорну операцію в Сан-Франциско. Обом вдалося втекти на одну з секретних баз Ніка Ф’юрі, хоча Джеррі загинув одразу після того, як вони туди потрапили. Їх знайшла Чорна Вдова, яка також шукала притулок.

Пізніше Наташа виявила спеціальну скриньку, в якій Ф’юрі зберігав безвідмовні плани на випадок різних сценаріїв кінця світу, включно з одним із них – захоплення Землі Альтроном. Вони вирішили вирушити до сховища в “Дикій Землі”, зображеній на цих планах, де зустріли інших героїв, що вижили, які щойно прибули на Землю. Невелика група героїв на чолі з Ніком Ф’юрі вирушила в майбутнє за допомогою Платформи часу, щоб протистояти Альтрону, а Місячний Лицар був одним з багатьох героїв, які залишилися в справжній Дикій Землі.

 

Алтимейт Кінець (Земля-61610)

Історія Місячного лицаря була схожа на історію його двійника із Землі-616, за винятком того, що він став жертвою вторгнення. Він відродився на Світі Битви Бога Імператора Дума в тій самій частині Королівства Манхеттен, що й на Землі-616. Коли два світи об’єдналися, утворивши Землю-61610, Місячний Лицар був одним із героїв, які допомагали в битві між її групою із Землі-616 і групою із всесвіту, схожого на кінцевий всесвіт. Обидві групи дізналися правду про свою реальність від Майлза Моралеса і об’єдналися, щоб протистояти Думу, після чого були стерті з лиця землі.

 

Кульові точки (Земля-70105)

У цьому всесвіті історія Місячного Лицаря схожа на оригінальну. Єдина відмінність у тому, що Спектор допоміг здолати Галактуса (Galactus).

 

Дум зберіг сили Бейондера (Земля-90251)

Місячний Лицар був одним з багатьох героїв, зібраних Сью Шторм для перемоги над доктором Думом після того, як Дум отримав силу Бейондера. Він був переможений разом з усіма іншими героями.

 

Земля-З (Земля-91126)

Заразившись, Спектор приєднався до злих Месників, щоб вбити і з’їсти все людство у своєму вимірі, але його зупинили Нові Месники, а потім убила Пісочна людина, заражена нанітами.

Веном заволодів Карателем (Земля-92164)

Марк допоміг Людині-павуку та Шибайголові протистояти Карателю, коли симбіот спробував заволодіти його тілом. Їм вдалося на деякий час затримати Френка, але врешті-решт вони не змогли зупинити його і були змушені повірити йому на слово, що він повністю контролює ситуацію.

 

Дедпул знову вбиває всесвіт Марвел (Земля-TRN664)

У Містера Найта, схоже, була така сама історія, як і в його двійника із Землі-616.

Разом із групою супергероїв він розслідував кілька вбивств у спільноті супергероїв. Вони з’ясували, що вбивцею був Дедпул із промитими мізками, і оперативник Найта, Гвенпул, виявив базу промивачів мізків. Він обшукав базу, але Дедпул напав на нього із засідки. Перш ніж він помер від ран, Марк повідомив Джесіці Джонс про місцезнаходження Вейда.

Світ Динозаврів (Земля-99467)

У цьому всесвіті Місячний Лицар – мисливець на Велоцирапторів (Velociraptor). Під час Війни Нескінченності він був убитий своїм клоном Місячною Тінню.

Поза коміксами

Кінематографічний всесвіт Марвел

Дисоціативні особистості персонажів – Марк Спектор/Місячний лицар, Стівен Грант/Містер Лицар і Джейк Локлі – представлені в бойовиках Кінематографічного всесвіту Marvel (КВМ) у виконанні Оскара Айзека, Карлос Санчес зображає Гранта і Спектора в дитинстві, а Девід Джейк Родрігес – Спектора в підлітковому віці. У КВМ особистість Марка Спектора – це колишній найманець, який заради порятунку свого життя бере на себе роль Місячного лицаря під керівництвом єгипетського бога Хоншу, особистість Стівена Гранта – це британський працівник сувенірної крамниці, який бере на себе псевдонім Містер Лицар під керівництвом Хоншу, а особистість Джейка Локлі – це жорстокий і улюблений аватар Хоншу. Айзека запросили на роль у жовтні 2020 р., а до січня 2021 р. він пройшов кастинг, після чого Marvel офіційно підтвердила його кандидатуру в травні цього року.

  • Уперше персонаж з’являється в серіалі Disney+ “Місячний лицар”, прем’єра якого відбулася 30 березня 2022 року.
  • У листопаді 2019 р. президент Marvel Studios Кевін Фейдж повідомив, що Місячний лицар з’явиться в майбутніх фільмах КВМ після його появи в серіалі Disney+.

Телебачення

  • За словами автора Дуга Моенча, серіал про Місячного Лицаря був ліцензований компанією Toei для виробництва в Японії, але натомість у 1979-1980 роках його випустили у вигляді манги.
  • Місячний Лицар з’являється в епізоді Людина-павук. Щоденник супергероя “The Moon Knight Before Christmas”, його озвучує Дідріх Бадер. У цій версії показано, що він дотримується порад Місяця. Він переслідує Френсіс Бек до того, як Людина-Павук, прийнявши Місячного Лицаря за лиходія, рятує її, коли вона сидить удома у Доктора Стренджа. З’ясувавши, що Френсіс – донька та потенційна спадкоємиця свого батька Квентіна Бека/Містеріо, Людина-павук разом із Місячним Лицарем перемагає її. Використовуючи спеціальну паличку із забороненої кімнати Санктум Санкторум, Місячний Лицар пробиває шолом Містеріо, що дає змогу Людині-павуку звільнити Беків. Після цього Місячний Лицар приєднується до Людини-павука, Мей Паркер і Бексам на різдвяній вечері.
  • Місячний Лицар з’являється у фільмі “Месники загальний збір“, його озвучує Гідеон Емері. Спочатку він з’являється в епізоді “Світ Месників” серед героїв, яких Месники планували залучити до своєї програми розширення, а потім Місячний Лицар вперше з’являється в епізоді “За Межею”, де піраміда, яку він охороняє, потрапляє до Єгипту – володіння Світу Битви. Коли Капітан Америка і Чорна Вдова входять до піраміди і возз’єднуються із Залізною Людиною, вони б’ються з керованою свідомістю Місячного Лицаря і армією мумій, що харчуються піском, щоб роздобути сферу, яку він охороняє. Зрештою Залізна людина знищує пристрій, що керує Місячним Лицарем, і той допомагає йому перемогти мумій, що залишилися. Капітан Америка пропонує йому приєднатися до Месників, але Місячний Лицар вирішує залишитися й охороняти зло, ув’язнене в піраміді.
  • Місячний лицар з’являється в епізоді “Людина-павук” “Помста Венома”, його озвучує Пітер Джайлс. Після вбивства близької людини він став цинічним виживальником, що призвело до відмови від образу Місячного Лицаря. Марк Спектор рятує Людину-павука під час вторгнення Клінтара, але не бажає знову приймати вигляд Місячного Лицаря. Після того як Мей Паркер під час чергової битви з Клінтаром дала йому напуття, Спектор знову стає Місячним Лицарем і допомагає в боротьбі з прибульцями.

Відеоігри

  • Місячний лицар з’являється як ігровий персонаж, що розблоковується, у версіях гри Marvel Ultimate Alliance для Wii, Xbox 360 і PlayStation 3, його озвучує Нолан Норт.
  • Місячний лицар з’являється як допоміжний персонаж у грі Spider-Man: Web of Shadows, його озвучує Робін Еткін Даунс. Він допомагає Людині-павуку в його сутичці з Чорною кішкою, а потім разом з ним припиняє незаконну діяльність Кінгпіна і відбиває вторгнення симбіонтів.
  • Місячний лицар з’являється у фіналі гри “Соколине око” для Ultimate Marvel vs. Capcom 3 як член Месників Західного узбережжя.
  • Місячний лицар з’являється в грі Marvel Пінбол і в завантажуваному контенті для гри Pinball FX 2, його озвучує Трой Бейкер. На своєму власному столі Місячний Лицар бореться з Морфеусом, Міднайт, Бушменом, Чорним Спектром і Гоншу.
  • Місячний лицар з’являється як ігровий персонаж, що розблоковується, у грі Marvel Avengers Alliance.
  • Місячний лицар з’являється як незаблокований ігровий персонаж у грі Marvel Heroes, його озвучує Робін Еткін Даунс.
  • Місячний лицар з’являється як незаблокований іграбельний персонаж у Lego Marvel Super Heroes.
  • Місячний лицар з’являється в грі Marvel Avengers Academy, його озвучує Алан Адельберг.
  • Місячний лицар з’являється в грі Lego Marvel’s Avengers, його озвучує Кіт Сільверстайн.
  • Місячний лицар з’являється як ігровий персонаж, що розблоковується, у грі Lego Marvel Super Heroes 2.
  • Місячний лицар з’являється як незаблокований ігровий персонаж у грі Marvel Contest of Champions.
  • Місячний лицар з’являється як незаблокований іграбельний персонаж у грі Marvel Future Fight.
  • Місячний лицар з’являється як завантажуваний ігровий персонаж у грі Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order, його знову озвучує Гідеон Емері. Його було додано в гру через “Marvel Knights: Curse of the Vampire” DLC.
  • Місячний лицар з’являється як іграбельний персонаж у грі Marvel Strike Force.
  • У Marvel Future Revolution з’являються дві інкарнації Місячного лицаря, які знову озвучує Гідеон Емері. Один із них – член команди “”Омега Рейс””, а інший – уродженець Землі-5468, де він став єдиним, хто вижив після завоювання Альтроном.
  • Місячний лицар з’явився як екіпірування, що купується, у грі Fortnite Battle Royale.

 

Інші

Місячний лицар (2099 р. н.е.)

Наприкінці XXI століття Аттілан слугував домівкою як для Нелюдів, так і для іммігрантів із Землі, що жили за межами міста. Таємничий Місячний Лицар виступав у ролі захисника населення Місяця, завоювавши репутацію примарного духа помсти.

Вистежуючи злодіїв, Місячний Лицар випадково проникла в заборонену цитадель Спостерігача. Вона дізналася, що Вату відповідальний за створення передбачуваної Фантастичної четвірки, яка прибула в 2099 рік кількома тижнями раніше. Вату збирався розконсервувати конструкти, створені за зразком своїх старих друзів, побоюючись, що не впорався з їхньою історією, але Місячний Лицар переконав Спостерігача дозволити Фантастичній Четвірці створити свої життя досить довго, щоб вони виправдали свою репутацію.

 

Франко (Земля-616)

Коли злочинне угруповання, очолюване Смелтом і Лупінаром, зазнало переслідування з боку Місячного Лицаря, вони навели про нього довідки і з’ясували, що Лицар – це найманець Марк Спектор. Підозрюючи, що Спектор проникне в підконтрольний їм терористичний підрозділ, вони послали одного зі своїх поплічників, людину на ім’я Франко, замасковану під Місячного Лицаря, щоб той зустрівся з терористами і вбив Спектора. Однак Спектор взяв ініціативу у свої руки і стрибнув на Франко, змусивши терористів прийняти Місячного лицаря за ворога. Терористи відкрили вогонь по Спектору і Франко, убивши їх обох. Однак Спектор залишився живим і неушкодженим, лише прикинувшись мертвим, і повернувся в маску.

Незабаром Спектор увійшов в особняк Смелта, і Смелт спочатку вирішив, що перед ним Франко. Місячний Лицар скористався нагодою і побив Смелта.

 

 

Цікаві Факти

  • Єгипетською мовою ім’я Хоншу звучить як Чонс (Chons), що в перекладі російською означає блукаючий.
  • Недалеко від єгипетського храму Хоншу є басейн-півмісяць, що показує наскільки велика місячна сила Бога сьогодні.
  • У 1999 році комікс Moon Knight High Strangeness був номінований на премію улюблена обмежена серія (favorite limited series) організацією Comics Buyer’s Guide Fan Award.

 

Перша поява

Werewolf by Night Vol 1 #32